Freelance Web Designer

Servis Bina Laman Web & Landing Page Malaysia

Cara Login Ke Dashboard WordPress

Cara Login Ke Dashboard WordPress

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini, saya akan kongsikan tutorial paling asas bagi pemilik website yang menggunakan CMS WordPress iaitu cara untuk login ke dashboard wordpress . Sekiranya website anda dibina oleh web designer, sudah semestinya mereka akan menyediakan tutorial asas untuk menguruskan laman web wordpress kepada anda (dalam bentuk video ataupun text), sekiranya ia termasuk di dalam pekej sekali.

Baliklah. Secara defaultnya, link untuk mengakses dashboard panel yang dibina menggunakan CMS WordPress adalah menggunakan seperti contoh dibawah ini (sekiranya anda tidak menggunakan security plugin untuk menyembunyikan login address anda) :-

https://namadomainanda.com/wp-admin

Anda perlu menambah /wp-admin di hujung nama domain anda untuk memaparkan login panel. Disini anda perlu memasukkan maklumat akaun seperti (username dan password) sebelum anda dibenarkan untuk mengakses butiran di dalam dashbord anda. Sila ikuti langkah-langkah dibawah :-

Link Login Ke Dashboard WordPress
  1. Masukkan USERNAME yang telah didaftarkan (developer dan designer web akan memberikan butiran akses semasa serahan “hand over” kepada anda selepas web disiapkan)
  2. Masukkan PASSWORD dan kemudian klik LOG IN
WordPress Dashbord

TAHNIAH anda telah berjaya untuk mengakses ke dalam dashboard laman web yang dibina menggunakan CMS WordPress. Anda boleh melakukan hampir kesemua perubahan di dalam laman web anda (yang tidak berkaitan dengan server) menggunakan dashboard ini sahaja, termasuklah mereka design web, integrasi sistem, menulis content blog, dan sebagainya. Terima Kasih.

*** Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan servis membina laman web, landing page, migration (transfer) laman web, dan hal-hal yang teknikal yang berkaitan laman web dengan harga berpatutan dan murah, anda boleh click button whatsapp dibawah untuk berbual dengan saya.

ARTIKEL INI ADALAH BERKAITAN :-

  • Cara login blog wordpress
  • Cara login cpanel wordpress
  • Cara login website wordpress
  • Cara login dashboard wordpress
  • Cara login di wordpress
  • Cara login wordpress admin